U bent hier

06/01/2015

In de periode 17 augustus tot 11 december 2014 hebben 16 personen van de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs (het Bureau NijverheidsOnderwijs (BNO) en het Natin) de training project schrijven gevolgd. Het is de bedoeling dat de vaardigheden geleerd tijdens deze training, actief ingezet zullen worden voor het schrijven van projecten ten behoeve van het beroepsonderwijs.

Blik op het Surinaamse Beroepsonderwijs

Het beroepsonderwijs in Suriname zit in de lift. Steeds meer mensen realiseren zich dat kwaliteitsvolle beroepsopleidingen noodzakelijk zijn. Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft daarom ook een aantal initiatieven uitgezet, gericht op het verbeteren van de onderwijskwaliteit binnen het beroepsonderwijs. Er is een grote hervorming ingezet voor het Lager BeroepsOnderwijs (LBO), waarbij het de bedoeling is de verschillende beroepsgerichte opleidingen (Elementair Beroepsonderwijs, Eenvoudige Technische School, Lager Beroepsgericht Onderwijs, Lager Technisch Onderwijs en Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs) te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Hierbij ligt de nadruk op (1) het vernieuwen van het curriculum en (2) het promoten van doorstroommogelijkheden voor leerlingen naar het Middelbaar BeroepsOnderwijs.

Nood aan training projectschrijven

Vanuit het MINOV is de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs verantwoordelijk voor het goed doorvoeren van deze vernieuwingen op het LBO en zij gaat voor moderne kwaliteitsvolle beroepsopleidingen. Deze Hoofdafdeling is in contact met diverse organisaties in binnen- en buitenland. Door deze contacten is de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs op de hoogte van fondsen die er ter beschikking zijn voor het beroepsonderwijs; fondsen die onder andere curriculumverbeteringen (sneller) mogelijk maken. Om echter in aanmerking te komen voor deze fondsen moet de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs  mensen kunnen aanwijzen die een projectvoorstel kunnen schrijven. Indien zo’n projectvoorstel wordt goedgekeurd door de donor, moet er vervolgens een projectplan kunnen worden ingediend.

De opbouw van de training

In het eerste deel van de training in augustus van dit jaar, leerde men de basisprincipes van het schrijven van een projectvoorstel. Hierin moesten de grote lijnen van een beoogd project zijn vervat. Ook moest uit het voorstel en de daarbij horende presentatie het enthousiasme bij de (fictieve) donor aangewakkerd worden.

Nadat een projectvoorstel is goedgekeurd, wordt er een projectplan geschreven. Dit deel van de training werd onlangs afgesloten. Tijdens dit onderdeel werkten de trainees het eerder opgemaakte projectvoorstel uit tot een projectplan met realistische budgetten en verantwoordelijken eraan gekoppeld. De projecten zijn nu, aan het eind, uitvoerbare projecten. Daarnaast moesten de deelnemers hun plannen op overtuigende wijze presenteren aan de overige cursisten en aan hun respectievelijke hoofden. Uit de materialen en de presentaties was op te maken dat de trainees de doelen van deze training ruimschoots hebben gehaald.

'Ik was verrast door de mate van detail bij het schrijven van een projectplan'

'We hebben steeds gebrainstormd over de formulering en herformulering van ons project'

'Wat mooi was is dat wij in de groep allemaal op een lijn zaten'

Nu aan de slag in de praktijk

De trainees zijn enthousiast over wat zij geleerd hebben. Tijdens de afsluitende bijeenkomst bleek zelfs dat een één van de projecten, geschreven tijdens de trainingen, reeds ter goedkeuring mag worden ingediend bij een donor.

De Onderdirecteur van de Hoofdafdeling beroepsonderwijs, dhr. A. Rambali feliciteert de gecertificeerden en spreekt de hoop uit dat met het versterken van hun capaciteiten, zij pro-actief projecten zullen schrijven die ten doel hebben het beroepsonderwijs kwaliteitsvol te ondersteunen.

De training projectschrijven is op aanvraag van de Hoofdafdeling Beroepsonderwijs en in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB) verzorgd. De praktische uitvoering lag in handen van de Stichting Opleidingen en Onderzoek in Suriname (SOOS).