U bent hier

18/02/2012

De Ware Tijd - 18.02.2012

Paramaribo - Het Centrum voor Nascholing in Suriname (Cenasu) begint volgend week met het eerste train-de-trainers programma. Verwacht wordt dat de eerste groep van 70 leerkrachten eind maart zo ver is om getraind te worden, zegt Jeanette John, die belast is met de leiding van Cenasu. Volgens haar zijn negen cursussen in ontwikkeling.

Het Cenasu, dat vorig jaar werd gelanceerd, geeft ondersteuning aan en coördineert alle activiteiten op het gebied van nascholing, bijscholing en upgrading van onderwijsgevenden en niet-onderwijsgevenden. Uiteindelijk moet de kracht van leren in de klas worden versterkt, waardoor er kwaliteitsverbetering plaats- vindt. Voor minister Raymond Sapoen is het een vast voornemen om te komen tot duurzame professionalisering van leerkrachten. Dit jaar wordt daadwerkelijk overgegaan tot implementatie van de doelstellingen, schrijft de voorlichtingsdienst van het Minov in een persbericht.

Lijncoördinator Robert Peneux zegt, dat het instituut niet vergeleken moet worden met andere opleidingen. Hij benadrukt dat het gaat om na- en bijscholing. Cenasu zal er op toezien, dat wat wordt bijgebracht tijdens de trainingen ook in de praktijk wordt toegepast. De trainers zullen nieuwe methodes ontwikkelen die de leerkracht in staat zullen stellen om effectiever en efficiënter les te geven. Vakdocenten moeten ervoor zorgen, dat leerkrachten een niveau bereiken om hiaten weg te werken. Peneux benadrukt dat Cenasu nauw samen zal werken met de afdelingen Begeleiding en het Pedologisch Instituut. Het Minov heeft recent aangekondigd dat de diagnostische toetsen in de vijfde klas van de basisschool worden geherintroduceerd.

Na evaluatie van de toetsresultaten worden de geconstateerde problemen doorgestuurd naar de afdeling Begeleiding en het Pedologisch Instituut. Deze twee afdelingen geleiden de problemen eveneens door naar het Cenasu waarna specifieke modules ontwikkeld zullen worden.-.